domingo, 8 de noviembre de 2009

Transamèrica: transvestint un viatge iniciàtic


Direcció y guió: Duncan Tucker.
País:
USA.
Any: 2005.
Duració: 103 min.
Gènere: Drama, comedia.



Un viatge iniciàtic amb cotxe, una Road Movie, que tracta temàtiques com la identitat de gènere i, en definitiva, la identitat d'Amèrica.
El film polemititza amb la deconstrucció del gènere i de l'estructura familiar. Un "dos en un" d'una família estirada fins al tòpic, el tòpic exagerat però no irreal.

Una història agredolça: còmica i crua alhora, així com realista. El peculiar caràcter de la protagonista ens enganxa fins a resoldre tots els dilemes morals que esdevenen al llarg del viatge. Es dóna una anècdota curiosa que passa moltes vegades a la vida real. A la primera escena: s'insinuen cuixes, pits, llavis pintats... i se'ns apareix un rostre realment lleig. A mesura que trancorre la pel·lícula ens encarinyem amb la protagonista i, al final, la trobem tremendament guapa i absolutament estimable.

La transexualitat, una problemàtica social que es troba als màrgens i bastant marginal. Rectifico: no es tracta d'una problemàtica social, sinó d'un fet social, d'una realitat antropològica i zoològica, ja que també es dóna entre altres espècies.

En moltes converses surt l'argument "no ho puc entendre". No és qüestió d'entendre, sinó de respectar el que hi ha. Si un no és transexual difícilment podrà posar-se dins la seva pell (pell indesitjada per part del transexual), però sí que podrà respectar-ho. Una disfunció de gènere, genètica que no necessita d'explicació social ni d'enteniment.

La recoman!

2 comentarios:

Miquel dijo...

Un tema ben delicat, tot i que per altra pens que podria ser ben senzill si simplement cadascú pogués fer la seva... en Bauçà diu: "el racisme (di-li racisme, di-li masclisme, homofòbia...) durarà mentre hom no s'estimi a bastament".

Jo també m'apunt la teva recomanació cinèfila!

paulagirart@gmail.com dijo...

M'encanta aquesta frase d'en Bauçà, molt encertada!